Winnaars

fotografiewedstrijd De Tuinliefhebber

De-Tuinliefhebber-fotowedstrijd-winnaars©zane-lee-

In elke editie van De Tuinliefhebber roepen we onze lezers op om hun mooiste plaatjes met ons te delen. Elke keer kiezen we een ander onderwerp. Bekijk hier de winnende foto's.

Benieuwd naar onze huidige fotowedstrijd?

Vlinderparadijs - zomer 2024

Vlinders in je tuin, dat is toch een magisch gezicht! Ze zijn niet altijd gemakkelijk vast te leggen, want ze vliegen snel weer op. Toch was dat aan het aantal inzendingen niet te merken! We mochten tal van prachtige kiekjes ontvangen, van bijzondere rupsen tot prachtige vlinders. Het winnende plaatje komt van Willem Meulensteen, al twintig jaar tuinder bij Tuinpark De Bongerd in Amsterdam. (Volks)tuinieren is voor ons niet alleen een hobby, maar een way of life. We voelen het als een privilege om op dit stukje Amsterdamse grond te mogen tuinieren en genieten van alle bloemen en planten. Het is heerlijk om er als hobbyfotograaf rond te zwerven. Aldus Willem. Dit is een speciaal jaar voor tuinpark De Bongerd, want ze bestaan honderd jaar. Tevens hebben ze zojuist het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren met 4 stippen uitgereikt gekregen. Leuk feitje over de landkaartvlinder, die te zien is op deze foto: alleen bij de eerste generatie van deze vlinder is de kleur oranje. De volgende generatie (in de zomer) is zwart, net als de vlinder op de foto.

willem-meulensteen-volkstuinpark-de-bongerd- het landkaartje.jpg© Willem Meulensteen

Feestje in de tuin - lente 2024

Tijdens het voorjaar knalt de natuur de grond uit. Wat een feest om na de grijze winter te kunnen genieten van een tuin barstensvol kleuren! Vogels, zoogdieren en insecten komen gezellig op bezoek om mee te genieten van deze frisse, knapperige overvloed. Wat is al dat gescharrel toch gezellig. Neem wat lekkers en geniet van het feestje in je tuin.

Onze winnaar is Lida van Wijngaarden. Ze heeft haar tuin zelf ontworpen, geïnspireerd door Piet Oudolf en John Schoolmeesters. De planten en bloemen kunnen tegen een stootje; wind, droog en nat weer. Pal voor de terrasdeuren is een kruidenborder met voorjaarsbollen en Helleborus. In de twee grote borders ernaast staan voornamelijk planten die tot laat in het najaar bloeien. Zij geven in de winter een mooi wintersilhouet. 'Eind februari knip ik alle vaste planten af en strooi het knipsel in de tuin. We tuinieren natuurvriendelijk, zonder gif en kunstmest.' aldus Lida. 'Omdat ik veel van planten hou en hier het liefste mee bezig ben, heb ik sinds twee jaar nog een tuin bij de Amateur Tuinders Vereniging het Vlijpark in Dordrecht. Een recreatieve tuin met een tuinhuis. Deze tuin ben ik aan het omvormen tot een tuin met veel wilde en eetbare planten en een stukje pluktuin. Een nieuwe uitdaging!' Gefeliciteerd Lida, Het grote ecologische pluktuinboek komt jouw kant op! 

Zonder titel (1600 x 900 px) (1).png© Lida van Wijnbergen

Stil leven - winter 2023

Veel planten en dieren gaan in de winter ‘in rust’. Bomen worden kaal, dieren rollen zich op in winterslaap of gaan bedekt onder een laagje sneeuw of bladeren. Daarom laat je de tuin in de winter lekker met rust. Deze rust zorgt voor prachtige taferelen: Uitgebloeide planten onder een laagje rijp. Een roodborstje dat van tak naar tak wipt. Vroege ochtendnevel die alle kleuren in je tuin verdunt. Aanschouw dat alles onder het genot van een dampend kopje thee voor je (tuin-)huisje. Heerlijk.

Maxine Roberta Meijer geniet ook in de winter van haar tuintje op volkstuincomplex Tuinwijck, in Groningen. De foto van het besneeuwde struweel heeft ze gemaakt in haar eigen voortuintje. ‘Zichtbaar is dat de winter veel kleur brengt. Dat beeld, verenigd met het schaarse zonnetje, geeft een plaatje dat ik niet kan laten schieten.’ Maxine fotografeert vanaf haar vroege jeugd. Vooral natuurlijke fenomenen wil ze vastleggen, want deze zijn van tijdelijke aard. Op tuinvereniging Tuinwijck geniet ze van de unieke plekken, zoals de Wilde Weelde, die dankzij veel enthousiaste leden zijn gecreëerd. ‘Het is een genot om hier alle jaren doorheen te lopen.’ Bedankt voor dit mooie winterse beeld Maxine, het shoptegoed van DeZaden is voor jou!

Maxine Roberta Meijer - tuinwijck groningen - fotowedstrijd winter 2023 stil leven -1.jpg© Maxine Roberta Meijer

Oogstfeest - herfst 2023

Na maanden van wachten, ploeteren, wieden en turen is het dan eindelijk zover! Je mag je groente en fruit oogsten, plukken en verorberen. Jullie deelden met ons plaatjes met prachtige overvloed, gekke uitschieters (wie wist dat een zonnebloem een Siamese tweeling kon hebben?) en bijzondere gevormde gewassen. Ook lieten jullie ons zien hoe jullie de oogst verwerkten tot iets lekkers en houdbaars door het te wecken of op zuur te zetten.

Adrianne Dercksen stuurde ons drie prachtige plaatje in verschillende kleurenthema's. We konden met moeite de mooiste kiezen. Deze foto van rode kool, spekboontjes, gele courgette, tomaatjes en bloemen vonden wij wel heel bijzonder. Ze maakt op haar volkstuin geregeld foto's van haar oogst. "Ik word altijd heel blij van zo'n tafel heerlijke en vrolijke groenten en bloemen." Adrianne tuiniert al 15 jaar op Amateur-tuindersvereniging De Hoge Weide. Haar groenten en bloemen staan altijd door elkaar. Het weer bepaalt of een oogst overvloedig is of mislukt. De groenten 'deelt' ze met beestjes zoals muizen, konijnen, vogels en slakken. Gelukkig blijft er altijd voldoende voor haar over. "Wat ik ermee doe? Opeten! Zeker in deze tijd van het jaar is er veel te veel, dus ik maak er van alles van voor in de winter: soepen, sauzen, chutney's, pesto, piccalilly. Mijn vriezer ligt er vol mee. Fermenteren heb ik nog nooit gedaan, maar staat al lang op mijn wensenlijstje. Dus ik ben reuze blij met de fermentatiekit van RotPot. Stuur maar op, ik verheug mij op zuurkool maken." Gaan we doen Adrianne!

a50226e4-6b63-411a-bb8f-55f159bb685a.jpg

© Adrianne Dercksen

Tuingasten - zomer 2023

Een merel die scharrelt tussen de oude bladeren. Een vlinder bezoekt bloem na bloem. Wanneer je in je tuin bent zoemt, fladdert en scharrelt er van alles om je heen. Je deelt je tuin met tal van ongenodigde tuingasten. Deze maken niet alleen gebruik van alles wat jij er laat groeien, ze dragen in ruil voor wat beschutting of eten hun steentje bij in je tuin. 

Roy Kloet, lid bij tuinvereniging Spoorzicht in Alphen aan den Rijn, maakt regelmatig foto's van bijen, libelles en allerlei vliegende dingen in zijn achtertuin, zoals deze libelles. Zijn vrouw Marjolein heeft hem opgegeven voor de fotowedstrijd, omdat ze vindt dat hij prachtige foto's maakt. Dat zijn we met haar eens!

Het is een hele uitdaging om libelles écht goed vast te leggen. Maar als het lukt geeft het hele mooie foto's. Samen met hun andere tuingasten; hun drie kinderen, zijn Marjolein en Roy vaak op de tuin te vinden. Daar worden ook mooie foto's gemaakt en veel lekkere dingen geoogst. 

Ontwerp zonder titel (68).png© Roy Kloet

Tuingeluk - lente 2023

Wat is er heerlijker dan na de winter weer je tuin in gebruik te nemen? De een wordt blij van de eerste sprietjes die weer boven de grond komen na een (te) lange winter, de ander verheugt zich op de bloem in die ene struik die al zo lang op zijn tuin staat. Of is het summum van tuingeluk voor jou met een kop koffie in het voorjaarszonnetje op het terrasje zitten? Of samen aan de slag op de gemeenschappelijke bloemenweide?

Voor Raymond Hofstede uit Mijdrecht is het ultieme tuingeluk de condens op verse plantjes. Hij is gek op de lente. Het doorbrekende zonnetje, de geur bij het maaien van het gras en het gefluit van de vogels maakt dit een geliefde seizoen. De foto is genomen in zijn achtertuin in Mijdrecht. Ondanks de regenachtige dag mag het resultaat er wezen!

RHofstede - Mijdrecht- achtertuin.jpg

© Raymond Hofstede

Favoriete winterklus - winter 2023

De winter, het seizoen waarin er qua planten niet meer zo heel veel te doen valt op de tuin. Maar er valt altijd wel wat op te ruimen. Of klussen te doen voor het ‘algemeen nut’. Bijkomend voordeel in het laatste geval is dat je dat vaak gezellig samen kunt doen. De vereniging, dat ben je tenslotte samen.

Jos Dircken heeft een volkstuin van maar liefst 370 m2 op VTV De Wielewaal in Rotterdam-Zuid. “In onze tuin staan meer dan vijftig bomen en van tijd tot tijd moet er gesnoeid worden en soms gekapt/gehakt”, schrijft Jos. “Het hout gebruiken wij zelf in onze houtkachel op de tuin, nadat wij het eerst minimaal een jaar hebben laten drogen. Zo lang het nog mag, want wellicht gaat het stoken van hout verboden worden in de nabije toekomst. Milieutechnisch gezien heb ik daar trouwens alle begrip voor!”

Fotowedstrijd winterklus - lente 2023 - houthak Jos Dircken.jpg

© Jos Dircken

Deel je mooiste herfstbloeier(s) - herfst 2022

De herfst. Een seizoen van de laatste grote oogst en een veranderend kleurenpalet. De dagen worden korter en de temperatuur begint de dalen. Je denkt misschien niet direct aan uitbundig bloeiende planten. Daar zijn de lente en de zomer toch voor? Nee hoor! Ook in de herfst zijn er nog voldoende planten die de wereld kleur geven.

Mieke Bakker brengt veel tijd door in haar tuin en doet graag inspiratie en ideeën op in andere tuinen. Zo bracht ze een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere en legde daar deze mooie dahlia's vast. 

Mieke Bakker - Dahlia's op Floriade - fotowedstrijd herfst 2022

© Mieke Bakker

Laat je groene biodiversiteit zien - zomer 2022

Wie de gelukkige bezitter is van een (volks)tuin, weet hoe paradijselijk dat stukje grond kan zijn. Groene pracht om het hele jaar van te genieten. Hoe meer soorten, hoe meer leven en hoe groter het tuingeluk. Wij vroegen onze lezers van De Tuinliefhebber; 'Hoe biodivers is jouw tuin? Kun jij het rijke afwisselende groene leven in jouw tuin vastleggen?"

Froukje Stiekema wist dat heel mooi vast te leggen. In haar moestuin bij moestuin de Paasweide in Haren combineert ze kruiden, (wilde) bloemen en groenten. Als schuilplek voor insecten en egels heeft ze een takkenril gemaakt. 

FroukjeStiekema - biodiverse tuin.JPEG

© Froukje Stiekema

Mooiste slakkenportret - lente 2022

Slakken in de tuin? Weg ermee, voordat ze alles opeten! Dat denken we al snel als tuinliefhebber. Toch zijn er slakken die nuttig zijn. Ze eten bijvoorbeeld allerlei dood plantenmateriaal op. Ook zijn sommige slakkensoorten mooi om te zien. Jikke Heermans wist op tuinpark Nieuwe Levenskracht in Amsterdam een exemplaar in actie – oh jee, daar gaan de aardbeien! – mooi vast te leggen.

Fotowedstrijd - TL zomer 2022 - naaktslak - aardbeien - Nieuwe Levenskracht Amsterdam - Jikke Heermans.jpg© Jikke Heermans

Winterkleuren in de tuin - winter 2022

De winter: koud, grijs en kaal? Dat hoeft helemaal niet! Ook in de donkere maanden van het jaar kan een tuin prachtig groen en kleurrijk zijn, dankzij allerlei winterbloeiers. Lezer en tuinliefhebber Hans Schild verraste ons met een mooie gele kleur in zijn wintertuin. De gele bloemen van klein hoefblad (Tussilago farfara) gaan gebukt onder de vorst in zijn volkstuin in Rotterdam Overschie, bij Volkstuindersvereniging (VTV) Blijdorp.

Fotowedstrijd-winterkleuren---lente-2022---klein-hoefblad--hans-schild.jpg© Hans Schild



Mooiste (en lekkerste!) appel- of perengerecht - herfst 2021

De herfst is het moment om appels en peren te oogsten. Wat maak jij van je oogst? Een traditionele appeltaart of een tarte tatin? Een compote volgens oma’s recept of een jam met specerijen? Wij waren benieuwd.

Jeanet Reichgelt-Seinen, die tuiniert bij Volkstuin Vereniging Roermond, verraste ons met een heerlijke foto van muffins gevuld met appels en blauwe bessen. Jeanet blijkt een ervaren moestuinder en bakker te zijn. “Mijn kleindochters hebben mij gestimuleerd om meer te bakken. Zij vinden bakken enorm leuk om te doen. Vooral als ze jarig zijn en de klas kunnen trakteren met hun eigen gebakken lekkernij.
Ik vind het speciaal om fruit te gebruiken dat we zelf hebben gekweekt. Zoals appels, peren, blauwe bes, framboos en aardbeien. Zo heb ik nog meer eer van mijn werk en kan ik ook vrienden ermee verrassen.”

Voor andere thuisbakkers heeft Jeanet nog een tip: “Doe een beetje baking soda bij het beslag, zo worden de muffins luchtig.”

appel-blauwebessen-muffins-JeanetReichgelt-Seinen-verkleind.jpg© Jeanet Reichgelt-Seinen



Zonnebloem - zomer 2021

Wedstrijd de grootste zonnebloem kweken, kent iedereen wel. Dat is natuurlijk ook een kunst, maar zo’n lange zwiepende zonnebloem mooi vastleggen, net zo. Wij ontvingen een heleboel bloemenfoto’s in onze mailbox. De zonnebloem blijkt geliefd te zijn onder onze tuinliefhebbers. Allemaal mooi in bloei, op een paar na. En juist die pikten we eruit; schoonheid schuilt ook in het afwijkende. Of zoals de winnende fotograaf Lanny van der Heijden zegt: “Wat is mooi? Ik zie schoonheid in vreemde vormen.” Lanny maakte de zonnebloemfoto’s van schooltuinen in Amsterdam-West en tijdens haar fietsreis door Roemenië.

Zonnebloem-schooltuin-2-klein-LannyvdHeijden.jpg

Zonnebloem--schooltuin-1-klein-LannyvdHeijden.jpg

Zonnebloem--fietsreis-Roemenie-LannyvdHeijden-klein.jpg

© Lanny van der Heijden

Bijen - lente 2021

In Nederland komen bijna 360 (wilde)bijensoorten voor. Welke soort zoemt er in jouw tuin? De honingbij, de sachembij of de gehoornde metselbij of…? Het spotten en fotograferen van bijen blijkt niet moeilijk te zijn, maar het vaststellen van de soort wel (Tip: raadpleeg eens bestuivers.nl). We ontvingen prachtige close-up foto’s van allerlei bijen, hommels en een enkele wesp. Vaak met de opmerking: ‘Deze is mooi, weet alleen niet wat het is.’ Lotte Mens (her)kent de zoemende vrienden in haar tuin in Zoeterwoude wel goed. Zij wist een stel maskerbijen, parend op een gele ganzebloem, prachtig vast te leggen. 

MASKER~1.JPG
© Lotte Mens

Bomen - winter 2021

Bomen: ze bieden een leefomgeving voor talloze dieren en zijn vaak prachtig om te zien. Hoe krijg je zo’n groene reus goed op
de foto? Dat blijkt best lastig te zijn. We zagen allerlei variaties in onze mailbox voorbijkomen. Van onderaf, van heel dichtbij of alleen een uitsnede. Een enkeling wist een totaalplaatje te maken. Zoals Frank Droogers. Zijn wilg - gefotografeerd bij Vereniging van volkstuinen Breeveld Woerden -, sprong er tussen uit.

De-Tuinliefhebber-fotowedstrijd-bomen-winnaar©Frank-Droogers.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



© Frank Droogers

Vogels in de tuin - herfst 2020

Tuinliefhebbers zijn ook vogelliefhebbers. Dat bleek wel uit de vele inzendingen die we ontvingen naar aanleiding van onze fotowedstrijd. Jullie deelden volop jullie mooiste vogelplaatjes. De merel, de spreeuw, de heggenmus, maar ook de roodborst, de grote bonte specht en de halsbandparkiet: we zagen ze allemaal schitteren in jullie tuinen.

Prachtige vogelplaatjes, zeker die van Paul van Gorkum. Hij wist - bij zijn Tuinvereniging Seghwaert in Zoetermeer - een winterkoning prachtig zingend vast te leggen.

Fotowedstrijd – De Tuinliefhebber – winter 2020 – winterkoning - @Paul van Gorkum.jpg
© Paul van Gorkum